top of page

Dorn Method

Bel ve boyun ağrılarını geçirmenin yepyeni bir yöntemi bulundu.

 

Chiropractic ya da Osteopathy’ye nazaran daha nazikçe ve kişinin dinamik hareketleri ile yapılan, gerçek bir kendi-kendine yardım metodu olan Dorn Method ile omur ve eklemlerdeki hizalanma, sıralanma düzenlenir.

 

Bu vesile ile sinirler rahatlar. Vücutta kan dolaşımı tıkanıksız sağlanır. Kan dolaşımının sağlanması ile hücreler beslenir, vücudun kendini yenileme süreci başlar ve ağrılar yok olduğu gibi ilgili organlarda yenilenme başlar.

 

Dorn Method her zaman eşit olmayan bacak boyunun eşitlenmesi ile başlar. Zira binanın temeli olarak kabul edeceğimiz bacak boylarının birbiri ile eş olmaması, maalesef binanın kendini temsil eden, kalça ve omurganın olması gereken hizasında olmamasına neden olmaktadır.

Kişinin kendi dinamik hareketleri ve Dorn Terapistin uyguladığı bası ile önce bacak boyu eşitlenir, leğen kemiği ve sacrum paralelliği (oblique pelvis düzeltimi) sağlanır ve omurga üzerinde omurların hizalanma çalışmaları başlar. Ardından köprücük kemiği ve boyun omurları ve en son da kafa kemikleri ile çalışılır. Vücuttaki tüm eklem ve kemikler olması gereken pozisyonlarına getirilir.

 

Clavicula (köprücük kemiği) ve Mandibula (alt çene kemiği) kaymalarından kaynaklı olarak ise başta Atlas (birinci boyun omuru C1) olmak üzere boyun omurlarında kayma oluşur. Burada en sık rastlanılan problem boyundaki kasların aşırı gerilmesi ile oluşan aks düzleşmesidir. Normalde C harfi şeklinde olan boyun düz bir çizgi şeklini alır. Boyun düzleşince beyine giden dört vertebral arterlerden ikisi gerilir ve beyne yeterince kan gidemez.

 

Kişide migren, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, bulantı, yüksek tansiyon, kronik yorgunluk, düzensiz kan dolaşımından kaynaklı tek taraflı yüz felci, sinüs şikâyetleri, ağır işitme, kulak ağrısı ya da çınlaması olabilir.

 

C3 omuruna kadar inen sıkıntılarda ise; akne, sivilce, diş ağrısı, kanayan diş etleri veya neuralgia (sinirsel ağrı) ile karşılaşmak mümkündür.

Yüz kemiklerinin tekrar hizalanması durumunda “deviasyon ve sinüs” şikâyetleri ile uykuda “diş sıkma, diş gıcırdatma” problemlerinin minimuma indiği gözlemlenmiştir. 

 

Bel ve boyun fıtığı, siyatik, menisküs, diz protezi, karpal tünel sendromu, migren, kulak çınlaması, kronik yorgunluk gibi problemlerde ameliyata gerek kalmadan başarı ile uygulanan Dorn Method özellikle bel ve boyun ağrılarında Almanya’da en çok kullanılan Terapi halini almıştır. Yine Almanya'da birçok sağlık sigortası şirketi tarafından da ödeme kapsamındadır.

 

Omzunu hiç kaldıramayan ya da arkaya götüremeyen birinin daha ilk seans sonunda başarı ile bu hareketleri yapmasını görmek hiç şaşırtıcı değildir. MS hastalarında, otistik çocuklarda ise düzenli yapımı durumunda ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir.

 

İki büklüm olmuş ve ağrılı bir şekilde gelip, dimdik ağrısız ve mutlu şekilde ayrılmak Dorn Method ile neredeyse çok normaldir. Üstelik hiç bir ilaç ve operasyona gerek kalmadan. Basit egzersizlerle uzun süreli başarı garantisi Dorn Method tarafından geliştirilmiştir.

 

Terapi esnasında size öğretilen egzersiz ve duruş şekillerine sadık kaldığınız, kendi sorumluluklarınıza evet dediğiniz anda ağrılarınıza sürekli olarak "hoşçakal" demiş olursunuz.

 

Terapi sonrası 6 ila 8 hafta aşağıda listeli hareketlerin yapılmasından şiddetle kaçınılmalıdır.

 

  • Bacak bacak üstüne atmak

  • Tek bacak üzerinde durmak

  • Dizlerin gergin haliyle ayakta durmak

  • Kalçanın dışarıda olan pozisyonu ile yürümek

  • Yürürken önce topuklara basmak

  • Uyurken yan yatmak

  • Ayakkabı giyerken, elleri bacağın dışından kullanmak

  • Dizin 90 dereceden daha fazla vücuda yaklaştırılarak yapılan "streching" (germe) hareketler

 

Hareketsiz Hastalar: Dorn Method’ un en önemli özelliği, kişi hareket halindeyken, onun hareketinin yarattığı dinamik ile çalışma yapmaktır.Hastanın ayakta duramıyor olması ya da bacak/kol sallayamıyor durumda olması terapinin etkisini azaltacak kimi yerlerde de imkânsız hale getirecektir.

 

Kazalar: Kaza ya da yaralanmalardan sonra, herhangi bir zarara neden olmamak için 6 ile 8 hafta sonrasında terapiyi uygulamak doğru olacaktır.

 

Kanser: Kanser hastaları, genellikle Dorn Method ardından kendilerini daha iyi hissetmektedirler, ancak terapi çok nazik bir şekilde uygulanmalı ve hastanın yazılı imzası/sorumluluk kabulü ile yapılmalıdır.Kanser kendi başına Dorn Method ile tedavi edilemez ancak bazı semptomlarda iyileşme görülebilir.

 

İltihabi durumlar: Akut inflamasyon ya da ateş durumlarında sadece semptomlar yok olduktan sonra terapi uygulanmalıdır.

 

Lumbago ve disk kayması: Lumbago (Siyatik) hastaları, kendilerini rahat hissedecek şekilde hareketlerini yapabilir durumda çok nazik bir şekilde terapiye alınmalıdırlar.Terapi öncesi ve sonrası Breuss Message yapılması tavsiye edilir. Disk Kaymalarında hiç bir işlem yapılmayacak, kişi direkt olarak acil servis/ilk yardım hizmeti alacak şekilde yönlendirilmelidir.

 

Akut Migren: Migreni olan kişiler, ağrılar yok olduktan sonra terapiye alınmalıdır.

 

Hissiz ya da Felçli Hastalar: Basit semptomlar çok dikkatli ve nazikçe terapiye alınabilir ancak bir Nörolog’ un tavsiyesi sonrası yapılmalıdır.

İlaç altındakiler: İlaç kullanımında olan kişiler, çok dikkatlice terapiye alınmalıdır.Zira kullanılan ilaçların yan etkisi olarak zayıflayan kemikler ya da kanama eğilimi gibi durumlar söz konusu olabilir.

 

Çabuk kanama eğilimde olan kişiler, sadece ve sadece deneyimli Dorn Terapistler tarafından işleme alınmalıdırlar.Aynı şekilde kemik erimesi (osteoporoz) olan kişiler de (ki Dorn Method' dan faydalanırlar) deneyimli bir terapist tarafından uygulamaya alınmalıdır.

 

Hamile: Kişinin yazılı izni ve sorumluluk alması ile terapi yapılabilir.Ancak Dorn Method’ un geçmişinde böyle bir konu gerçekleşmemiş olsa dahi hamileliğin yedinci ayından sonra Lombar bölgede yapılacak olan düzeltmelerin “erken doğuma” neden olabileceği bir kenara not edilmelidir. Birçok hamile kadın Dorn Method doğru uygulandığı takdirde faydasını görmektedir.

 

Çocuklar ve bebekler ebeveynlerinin izinleri doğrultusunda ve kendilerinin de fiziksel olarak orada bulunmaları ile terapiye alınabilirler.

 

Omurga problemleri ya da kaymış bir eklemi yerleştirmek için kaç seans gerekmektedir?

Genel olarak ifade edilebilecek bir seans sayısı yoktur.Birçok durumda daha ilk seansta kişi kendini çok daha iyi hissetmektedir. Ancak iki seans muhakkak yapılmakta, bazı durumlarda üç seansa kadar çıkmaktadır. Kişinin durumu ile doğru orantılı olarak sene içerisinde bir ya da iki kontrol terapisi önerilmektedir. Eğer skolyoz gibi, MS gibi uzun dönemli hastalıklarda bir çalışma gerekiyorsa, hastanın kendisinin ya da ailesinden birinin terapiyi öğrenerek, ona yardım etmesi daha doğru olacaktır.

Dorn Method ile Skolyoz düzeltilebilir mi?

Skolyozun durumuna bağlı olarak evet.Çok ciddi skolyoz hastalarında dahi başarı sağlanmıştır. Temelde pelvik denge sağlanarak, skolyozun ilerlemesi engellenmekte, ancak ardından hastanın göstereceği sabır ve çalışma temel olmaktadır. Zira düzeltme aylar ya da zaman zaman seneleri bulmaktadır. Bu durumda en doğrusu hastanın kendisinin ya da akraba/arkadaşının terapiyi öğrenerek uygulaması olacaktır.

Terapi bittikten sonra ne kadar süre ile iyi olurum?

 

Kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle terapinin olumlu sonucu uzun süre devam eder. Ancak burada esas olan kişinin, terapistin kendisine öğrettiği “kendi kendine yardım egzersizlerine” ve “duruş şekillerine” sadık kalarak, vücuttaki fizyolojik yenileme ihtiyacı için olan süreyi sağlamasıdır. Kişinin hayat tarzının ve alışkanlıklarını değiştirmesi iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Aksi takdirde ağrılar muhakkak tekrarlayacaktır.

 

 

Dorn Method uygulanırken ilaç ya da benzeri bir şey kullanıyor mu?

 

Hayır. Dorn Method hiç bir alet kullanılmadan, ilaç ya da ameliyat gerektirmeden, sadece eller ile yapılan bir terapidir.

 

 

Dorn Method sonrası ne yapmak gerekiyor?

 

Kişiye, terapistin öğrettiği şekilde günlük hayata devam edilecektir. Ancak terapi sonrası ilk iki gece muhakkak sırtüstü, ayak altına yastık konularak yatmak esas olacaktır. Terapinin alındığı hafta içerisinde ağır bir spor, ev taşıma, büyük temizlik vs. gibi vücudun fazladan yorulacağı bir hareket içinde bulunulmayacaktır. Terapi sonrası alkol kullanılmamasına, bol su içilmesine ve vücudun yanlış kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

 

Eklemlerin yeniden pozisyonlandırılmaları nedeniyle kaslar reaksiyon gösterip, terapiden sonra birkaç gün ağrı yapabileceği gibi hiç ağrının olmadığı durumlarla da karşılaşılmıştır.Kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Bazı kişilerde nezle benzeri semptomlar ya da yorgunluk ve uyku hali oluşmaktadır. Kimilerinde gülme krizi ya da ağlama isteği gibi psikolojik etkilerde olabilmektedir.

 

Dorn Method öncesi doktorunuza danışınız.

 

 

Breuss Masaj

 

Çok özel bir omurga masajıdır.

1988 senesinde 89 yaşında olan Rudolf Breuss'tan öğrendiği "intervertebral disk masajı"nın Dorn Method ile çok iyi bir uyum içinde yapıldığını farkeden Harald Fleig tarafından geliştirilmiştir.

Sadece sırt bölgesine uygulanır.

Uygulanan baskı tekniği ile ağrıyı dindiren, sırt kaslarını gevşeten ve omurganın hareket yeteneğini arttırıp, kan dolaşımını arttıran bir masajdır.

Omurlar arası disklerde yırtık değil, dejenerasyon olduğu ve bunun kendisini yenilemesinin (rejenerasyon) mümkün olduğu temeli ile hareket edilmektedir.

 

 

Dorn Method’ un mucidi, tekniğe ismini de veren, Almanya Lautrach’ da yaşayan bir çiftçi ve değirmen sahibi Dieter Dorn’dur. Dorn, otuz seneden uzun süredir mucidi olduğu tekniği uygulamakta ve öğretmektedir.

 

bottom of page